BejelentésBaksatanya Székelyvarság, egy csepp örökség Székelyföld szívében
Falusi turizmus, szállás, házias ellátás, gyalogtúrák és hegyi kalandok minősített túrarendezővel.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Üzenőfal


Név:

Üzenet:

 

A közelmúltban egy kedves barátom megrótt, mivel hogy titokban tartjuk a konyhánkban elkészített csemegéket a nagyérdemű elől...

Igyekszem a bűnt, heti rendszerességgel jóvátenni.


Kezdjünk is neki...

...pontosabban folytassuk, mert eltelt egy újabb hét...

 

2013. május 10.

A honlap szerver költöztetése és a tavaszi munkák miatt megkésve ugyan, de nagyon finom receptet hoztam.

Története is van: a 90'-es években a nyári szabadságok alkalmával, többször is eljutottam Görögországba. Mivel húsételekből a magyar konyhát kedvelem, így próbáltam húsmentes ételeket választani, ha étteremben étkeztünk. A sajtokat viszont nagyon szeretem, így az étlapon ráböktem a "cheese saganaki" nevű ételre. Ez egy sült, panír nélküli feta sajt volt, citrommal, hasábburgonyával szolgálták fel. A házi túróból készítettünk már körözöttet, próbáltuk már kaporral, snidlinggel és egyszer ahogy ránéztem, eszembe jutott: Saganaki.

Kipróbáltuk! Smile

A feta sajt és a házi túró közti állag-, és ízkülönbség miatt panírozva készítettük.

Roppant egyszerű, ám igen ízletes ételt kaptunk.

A szeletekre vágott túrót, liszttel, házi tojással és prézlivel bepanírozzuk. Közben köretnek főtt krumplit készítünk. Érdemes dupla panírral készíteni a szeleteket, hogy sütés közben, ha defektet kapnánk, ne folyjon szét a túró.


Ezután a bepanírozott szeleteket kisütjük és petrezselymes burgonyával tálaljuk. Egy-két karika citrom levét rányomva kellemesen üde, friss ízvilágot kapunk.

Egy pohár jó hideg sörrel ajánlom! 

2013. április 24.

Egy hete elkészítettük a házi túrót és azt ígértem, bemutatom hogy mi készülhet belőle. Például körözött. Lássuk akkor a kínálat egy újabb darabkáját, a házi tejből készült, házi túróból kevert körözöttet.

Hozzávalók:

- kb 30 dkg túró

- 2-3 mokkáskanál pirospaprika (minőségi)

- 1 mokkáskanál fehérbors

- 1 mokkáskanál őrölt kömény

- 1 fej lila hagyma

- só ízlés szerint (kb. 5 csipet)

- 3 jó evőkanál tejföl

- 2-3 dkg vaj

Itt jegyezném meg, hogy ez kicsit a Józsi konyhája, mivel fűszeres ízeket kedvelvén, ezt én szoktam készíteni. Kis belekontárkodás Bea konyhájába, de állítólag finom. Mit állítólag? Finom.


Szóval: összemorzsolgatom a túrót apró kis darabkákra, hozzáadom a pirospaprikát, köményt, sót, fehér borsot, az apróra szecskázott lila hagymát és a tejfölt, majd egy villával töröm-keverem amíg jól eldolgozott nem lesz. Ezután adom hozzá a vajat és újra keverem, összedolgozom a hozzávalókat. Érdemes a sóval csínján bánni, hiszen a keverés során még akad alkalmunk pótolni az esetleges hiányát. Ha jól összedolgoztuk és az ízek is megfelelnek, egy folpack-kal lefedett tálban a hűtőbe téve egy napot állni hagyjuk, hogy az ízek megfelelően összeérjenek.

Ajánlok hozzá egy Borbély Venci bácsi féle meggy ágyon érlelt, jófajta varsági pálinkát és egy kis pirítóst a házi kenyerünkből...

Jó étvágyat! 

2013. április 16.

Alapvető élelmiszer a tanyán: a Házi túró

Roppant egyszerű az elkészítése, de az előkészületek igényelnek némi odaadást, főleg ha pont ilyet vagy nagyon hasonlót szeretnénk készíteni. Akkor be kell szereznünk egy fejős tehenet és egy hozzávaló havasi legelőt.

A többi dolgunk ígérem egyszerűbb lesz. Smile

Egy kg házi túró készítéséhez cirka 8 liter tejre lesz szükségünk, az alábbi felosztásban:

1/3 rész frissen fejt (nem forralt) tejet meleg helyen aludni hagyunk. Ennek ideje 2-3 nap. Amikor az 1/3-ad rész tejünk megaludt, fejünk hozzá 2/3-ad rész friss tejet és a következő lépéseket tesszük. A 2/3-ad résznyi friss tejet egy nagy lábosban föltesszük melegedni. Miközben melegszik egy fakanállal összetörjük az aludttejet.


Jó melegre, kb 50 Celsius fokra melegítjük az édes tejet és ehhez hozzáadjuk az összetört aludttejet. Ezután kedvenc fakanalunkkal lassú (nagyon lassú...fűzi hozzá Bea) kevergetésbe kezdünk. Ekkor szembesülünk a folyamat lényegével: túrót készítünk. Smile Az aludttej összehúzza darabokba az édes tejet és kivonja belőle a zsírt. Ezeket a folyamatosan képződő darabokat egy kisebb szűrővel kihalásszuk, majd egy arra alkalmas edénybe (nagyobb műanyag tál, benne egy nagyobb szűrővel) tesszük lecsöpögni.


Persze hogy kifelejtettem, (rónak meg közben a rendezői székből...) a lecsöpögés, azaz a túró megszárításához szükséges még egy gézszerű anyag: ez nálunk egy - csak erre a célra használatos - rongypelenka.


Ügyes kis labdát formázunk a túróból és az anyagot összekötve föllógatjuk, csepegni, száradni.


Az elkészült finomságot és azt, hogy milyen ínyencséget készíthetünk belőle...azt következő alkalommal fogom bemutatni.

 


2013. április.10.

Az alapok. Tulajdonképpen a tanya egyik tartópillére, hetente készül, nem is kis munkával, de hát kérem ezt nem lehet elkapkodni ez: a Bea féle kenyér.


A technikát Varságon sajátította el, úgymond ellopta a tudományt Erzsi nénitől. Nem kis tudomány ez kéremszépen, bonyolult, egymást szigorúan rendre követő lépések folyamata. Smile

Hozzávalók:

liszt (6 kg)

kovász  (befőttes üvegnyi)

só  (6-7 marék)

víz  (5 liter)

főtt pityóka (1,2 kg)

élesztő (1,5 gramm)

egy darab házi kemence

3 öl fa

Ebből a mennyiségből 5 darab másfél-két kilogrammos kenyér süthető.

Minden a sütés előtti napon kezdődik. A dagasztóteknőbe az elkövetést megelőző napon beleöntjük a lisztet, közben megfőzzük hajában a pityókát, majd megpucoljuk, krumplinyomón áttörjük és a liszt mellé öntjük. A teknő nagy részében a liszt pihen, mellette a főtt pityóka. A lisztet nem érintve összekeverjük a pityókát a kovásszal és az élesztővel majd másnap reggelig pihenni, érni hagyjuk. A kovász...honnét van a kovász?  Mert ugye: a kovász az előző sütésnél a teknőben maradt tészta maradványa. No de mi van az első sütésnél? Legegyszerűbb ha kölcsönkérünk. Kovászt persze készíthetünk házilag is, ugyanazokat az összetevőket használjuk, mint a kenyérsütésnél (persze kovász kivételével), csak kisebb kb. huszadnyi mennyiségben. Összedolgozzuk, majd legalább egy napot állni hagyjuk egy befőttes üvegben és kész is az első kovász.


Szóval, a liszt és a főtt pityókával kevert kovász "aludott rá egyet". Másnap reggel kezdődhet a dagasztás. Egységnyi vizekkel fölöntve folyamatosan keverünk egy-egy adagot a lisztből a kovászhoz, addig míg az összes lisztet össze nem kevertük csomómentesen.

Aztán letakarjuk a begyúrt tésztát és amíg Ő pihen, addig mi tüzet teszünk a kemencébe. Két-három tűz leégetése alatt a tészta is megkel, és a kemence is megfelelő hőfokra hevül.


Ügyesen, megfelelő nagyságú kenyereket formázva hajítjuk a forró kemencébe a megkelt, kovászos kenyértésztát.


A kenyér sütési ideje függ a kemencétől, a hevítés hőfokától és a kenyerek nagyságától. Nálunk ez a másfél-két kg-os kenyerek és a kemencénk vonatkozásában cirka 1 óra 20 perc.A házi kenyér kemencéből való kivétele után a verőbottal leverjük a túlsült héját és konyhai reszelővel ízlésessé, egyenletessé reszeljük.


Ezután jön a legnehezebb, embert próbáló feladat: meg kell várni hogy kihűljön....

...aztán pedig... Jó étvágyat!


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!